Ako ste se ikad vozili pored autosalona i vidjeli redove novih automobila, vjerovatno ste se zapitali šta se dešava s onima koji se nikad ne prodaju.

Kuda svi idu kada dođe vrijeme da se napravi mjesta za najnovije modele? Zastupnici ih ne poklanjaju. Stvari su malo komplikovanije od toga.

Autokuće su franšize. To znači da kupuju nove automobile od proizvođača i prodaju ih po višoj cijeni da bi ostvarili profit. Zato, nakon što zastupnik kupi te automobile, oni im pripadaju. Ne mogu tek tako da ih neprodate pošalju nazad proizvođaču na kraju godine, piše Jutarnji.hr. Da bi zaradili, moraju da privuku kupce da ih kupe. Ovo su trikovi koje prodavci automobila koriste.

Premjeste ih na drugo tržište.

Postoji nekoliko opcija za zastupnike kada se njihovi automobili ne prodaju. Oni mogu da pošalju neprodate automobile na drugo tržište gdje bi određeni model mogao da bude tražen. ‘Primjera radi, veći Toyotin zastupnik s Toyotinim pickupom može da ga zamijeni s malim gradskim Toyotinim zastupnikom kome je potreban.

Prodaju ih na aukcijama

Automobili se mogu prodati i na javnim aukcijama. Prilikom toga dio cijene ide aukcijskoj kući, što znači da zastupnik gubi mnogo novca. Druga mogućnost je korišćenje tih automobila kao zamjenskih kad ljudi dovoze svoje na servis.

Snižavanje cijene

Konačna opcija je snižavanje cijena. Na kraju modelske godine, proizvođači automobila i zastupnici žele da se riješe “inventara” da se stariji automobili ne bi “takmičili” s novijim modelima.